Turda

In aceasta sectiune gasiti principalele atractii din Turda si din imprejurimi.

SALINA TURDA

Salina Turda este cel mai vizitat obiectiv turistic din municipiu. Dupa renovarea si repunerea acesteia in circuitul turistic in anul 2010, Salina a devenit un punct de atractie extraordinar, atragand tot mai multi turisti in fiecare an.

Primele dovezi care atesta mineritul in sare la Turda au aparut in secolele XI-XIII. In perioada medievala, Salina Turda era una din cele mai importante saline din Transilvania. In secolele XIII-XVI, ocnele de sare au fost dispuse in microdepresiunea Baile Sarate si pe versantul S-E al Vaii Sarate. In secolul XVII au inceput primele lucrari pe versantul nord-vestic al vaii.

Declinul Salinei Turda a inceput dupa anul 1840, mina ajungand in stadiul de rezerva a salinei Ocna Mures. Dupa Primul Razboi Mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat. Datorita productivitatii scazute din mina turdeana, anul 1932 a insemnat sfarsitul acesteia. Salina Turda a fost inchisa o perioada, insa, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, aceasta a servit drept adapost antiaerian pentru populatia orasului. Intre anii 1950 si 1992, primii 500 de metri ai galeriei Franz Josef au fost utilizati ca depozit de branzeturi.

Salina Turda a fost, pentru prima oara, deschisa publicului ca si obiectiv turistic, in anul 1992. Procesul de modernizare a Salinei a inceput in anul 2008, urmand ca din luna ianuarie 2010 sa fie redata circuitului turistic in stadiul in care se afla in prezent.

Salina Turda cuprinde o serie de galerii care pot vizitate in prezent. Printre acestea se numara Galeria Franz Josef, pe unde se facea accesul in Salina inainte de modernizarea acesteia, Sala Ecourilor (Mina Iosif), care poate fi vizitata doar prin intermediul balcoanelor sapate in sare, Sala putului de extractie sau Mina Ghizela.

Atractia principala din Salina Turda este Mina Rudolf, ultimul loc din care s-a exploatat sarea in Turda. In mina adanca de 42 de metri, turistii pot beneficia de acces la roata panoramica, standul de suveniruri, pista de bownling, amfiteatrul pentru evenimente si multe altele. O alta mina, Terezia, se afla la un nivel mai scazut de Mina Rudolf (accesul se face din aceasta mina, fie pe scari, fie cu liftul). Lacul subteran ocupa cea mai mare parte din suprafata vetrei camerei de exploatare. Turistii pot inchiria o barca pentru plimbare pe lac si pot admira insula formata din sare reziduala din mijlocul acestuia.

In Mina Anton, exploatarea sarii a fost posibila pana in anul 1862, cand, la adancimea de 108 metri, sarea descoperita avea un continut ridicat de argila. Camera de exploatare este izolata, fara galerii de legatura spre celelalte lucrari miniere din Salina Turda. Aceasta mina nu este inclusa in circuitul turistic.

O alta atractie, unica in salinele din Romania, este Sala Crivacului, o incapere octogonala in care este montat un troliu cu ax vertical, cunoscut sub denumirea de ”crivac”. Acest dispozitiv era actionat de cai si era utilizat pentru transportul pe verticala a sarii exploatate din mina Rudolf de la nivelul vetrei acestei mine pana la nivelul galeriei de transport. Unicitatea acestui obiectiv este redata de faptul ca Salina Turda este singura in care un astfel de utilaj se pastreaza pe locatia sa initiala. Recent, a fost inaugurata o macheta functionala care arata modul in care functiona crivacul.

CHEILE TURZII

Pentru cei dornici de aventura, muntii, care, pot fi vazuti in toata splendoarea lor chiar din interiorul orasului, parca indeamna la o plimbare prin defileul creeat de raul Hasdate sau, in cazul celor mai curajosi, la o sesiune de alpinism. Cheile Turzii se afla la 6 km de Turda. Aici se poate ajunge usor cu masina sau cu bicicleta.

Cheile Turzii au o lungime de 1300m si o inaltime a peretilor de pana la 200 de metri. Acestea ocupa o suprafata de 324 de hectare. Peste raul Hasdate, care strabate Cheile Turzii pe intreaga lungime si creeaza defileul transformat in prezent in circuit turistic, exista 4 punti. Prima din ele, numita “Podul Pesterilor” este amplasata in apropiere de intrarea vaii Hasdate in Chei, iar ultima punte ste situata la iesirea din Chei. Dupa fiecare punte, circuitul turistic din Cheile Turzii urmeaza un alt mal al raului Hasdate.

Cei care decid sa exploreze aceasta regiune vor fi intampinati de un peisaj carstic extraordinar, care contine stanci inalte si abrupte, reste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase si multe altele. Cheile Turzii sunt casa a peste 1000 de specii de animale, plante sau fluturi, unele fiind specii rare: usturoiul salbatic, acvila de stanca, sogartul de balta, tisa, garofita alba sau fluturasul de stanca.

In Cheile Turzii exista in jur de 50-60 de pesteri, arcade sau firide. In general, pesterile din aceasta regiune sunt de dimensiuni mici, cea mai lunga dintre ele fiind de 123 de metri. Cei pasionati de alpinism trebuie sa stie ca se afla in locul potrivit. Alpinistii prefera Cheile Turzii datorita verticalitatii peretilor si accesului relativ usor cu echipamente. Sportivii au si de unde alege, intrucat aici exista peste 200 de trasee de alpinism si escalada. Totodata, daca vin in perioada potrivita, se pot inscrie la concursurile anuale.

CASTRUL ROMAN POTAISSA

Castrul roman Potaissa este unul din cele mai mportante monumente istorice ale orasului Turda. Castrul a fost construit de catre Legiunea a V-a Macedonica, trimisa aici in jurul anului 168. Intins pe o suprafata de 23,4 hectare, Castrul roman Potaissa adapostea pana la 5000 de soldati. Zidurile aveau aproximativ 2 metri grosime, iar in fata lor se afla un sant cu apa lat de 12 m si inalt de 3 m.

In anul 274, trupele romane s-au retras de pe teritoriul Daciei. Totusi, conform unor marturii istorice ale vremii, Castrul roman Potaissa a fost utilizat mult timp dupa plecarea romanilor.

Ruinele Castrului roman Potaissa au ramas in picioare pana in Evul Mediu tarziu, cand locuitorii au inceput sa utilizeze pietrele din ziduri la constructia unor cladiri din centrul Turzii.

Cei care doresc sa viziteze Castrul roman Potaissa pot ajunge acolo fie pe drumul de acces care trece pe langa Colegiul National Mihai Viteazu, fie dinspre DN1, pe strada Romana.